VARIASI MALAYSIA

VARIASI MALAYSIA

Friday 8 November 2013

Variasi / kompilasi Resepi Roti Jala

Hasil dari ikhsan perkongsian rakan2 di Group Variasi Malaysia..

Anida Senyum Sokmo :
500 gm tepung gandum, 900 ml air, 2 biji tlur, 200 ml susu cair/santan, 1/2 sk garam, 1/2 sk pewarna, 2 sudu besar minyak masak, gaul sebati, tapis, perap 15 minit

Elani Ab Kadir :
(KENANGAN -1st time knie bljr tebar roti jala.bln 5 thn 1985.masa tu bru 21hari dlm pantang anak sulong.mak knie mmg amik tempahan.so dek byk sgt order tpaksa knie yg tlg.b'diri berjam2 smpy lenguh kaki.mlm tu tpaksa berurut dn btungku.hihihi)....
resipi roti jala sama cam org lain gak.tepung telor pwarna/serbuk kunyit air susu cair/santan n ckit butter cair n ckit garam.adunan cair2 jer.maaf ler.xdpt nk bg resipi yg spesifik.sbb sllnya knie lebur/agak2 jer.xprnh bsukat.guna ceper non stick.nk cpt guna ler 2 ceper skali jln.skrg ni lg sng guna acuan botol muncong 3 jer.

Anida Senyum Sokmo https://www.facebook.com/photo.php...
Photo

MASAK MASAK
ROTI JALA DWI WARNA 1 cawan tepung gandum 1 cawan air 1 biji telur 1 sb minyak ½...
See more
Masak Masak Biasa Biasa Aje
by: Anida Senyum Sokmo


Aizamal Sofea :
Sy x de resepi mak ckp cmpur je smua tp adunan jgn pkt n jgn cair elok2 je untuk tebar..tpg gndum,air msk,pewarna kuning,grm,sy x gn telur tp letak mnyk lbh ckt blender n tapis..itu je kak...jd lmbut...klau ltk telur dah sejuk mak ckp hanyir ckt baunya....ini pn ikut resepi mak...


Kak Limah Comel's photo.



Kak Limah Comel dwi kaler
Kak Limah Comel's photo.


Shakira Ismail :
slh satu resepi yg paling mudah...1kg tepung gandum, 2bji telur,sedikit garam, pewarna kuning dan air ikut kepekatannya..bancuh dulu semua bhan kemudian blander je...x yah tapis dah....klu nak lemak blh tambah santan ckit..atau pun susu cair..tpulang pd citarasa..saya lebih suka bubuh telo je..sbb teksturnya lebih kenyal..


Kak Limah Comel :
guna pan mcm nie cepat masak n xmelekat bkt nk menunjuk tp bg info .... tentang mjala saya dh menjala dkt2 12thn dh....
Kak Limah Comel's photo.



Reen Khan Shariff :
Resepi saya pun lebih kurang sama je...mcm kawan2 di atas.. saya lebih suka guna minyak sapi.. wangi baunya walaupun dah sejuk.. x de bau hanyir telor.. selalu bahannya sama je sukatan utk pekat tau cair.. main agak2 je..


Syaza Liza :
Selalu buat 2: 2, 2 cwn gandum 2 cwn air, tambah 1 biji telur, myk msk , garam n warna kuning. Blender. Adunan ini sama utk kuih cara dan ketayap


Wunny Abdul Halim :
Roti Jala
3 cwn tepung gandum
3 cwn tepung gandum
1/2 cwn santan kotak
1/2 cwn susu cair
2 1/2 cwn air
1 biji telur C
1 tsp garam
Pewarna secukupnya
1.Bancuh kesemua bahan sehingga menjadi adunan yg tidak terlalu cair..
2. Blend adunan tersebut n tapis..warnakan ikut warna pilihan..
3. Tebarkan di atas kuali yg tlh disapu minyak...
4. Angkat,gulung n sejukkan..hidang bersama kari ayam..

Wunny Abdul Halim's photo.



Reen Khan Shariff :

Photo by: Reen Khan Shariff





Ranny Honey :
Resepi roti jala pon sama jer..cume utk oliskn minyak d kuali leper sy suke gune batang serai yg d ketuk, bile mjala tu wangi ler sikit...hehe


Eina Hanna :
Resepi sya pn sma jgk tp sya tmbahkn secwn tpg jagung utk 3 cwn tpg gndum..


Ilya Natasya :
Tepong jagung tu nak bg lembut n nmpak kilat cantik...sebb dlm karas or kueh ros pun almarhumah mama tasya letak kn juga....itu rahsia kilat n keranggupan nya
Untuk di leyer kan minyak di kuali setiap memerlukan minyak yang sdkit pasti mama guna kan daun pandan untuk menyapu nya....dpt kn aroma pandan itu sndiri


Elani Ab Kadir :
Utk bg lembut boh susu cair dlm adunan.klu santan..xleh simpan lama


Roslin Roalin :
Sukatan saya bila buat roti jala cuma..4 biji telur tuk 1 kg tepong gandum air agak2,garam dan warna kuning dikisar sama..jgn terlalu cair ye..tip tuk tidak lekat masukkan sedikit minyak masak kedalam adunan tadi..selamat mencuba..


Kak Emma  :
yang akak masuk setiap sekilo 1/2 cawan minyak sampai besok xbasi and masih lembut masa menjala hanya sapu minyak sekali saje mula2 nk menjala tuhhh


Rozie Nor :
Biasa buat 1 kg tpong, 2 bji telor, 1 cwn sntan, garam..pwrna...


Rose Amin :
Resepi sy lg sempoi..tepong gndum..telur,air,garam n serbuk kunyit tuk bg warna. Sukatan main agak2 jer..msk dlm blander jer semua bhn x de ltk susu @ santan...


Mufidah Abdul Hadi Alyunusi :
Sy buat selalu agak2 jer..dalam 2 1/2-3 cawan tepung, sebijik telur, air secukupnya (tk guna susu atau santan), gula dan garam skit, serbuk kunyit utk warna..blend sume till sebati..lepas tu masukkan daun pandan dikoyak2 dan disimpul..kadang sy letak pati pandan dan sedikit warna ijau..kadang2 sy tukar, letak vanilla jer skit..sekarang ank sy yg lelaki drj 5 rajin tolong buatkn..sy bancuh dan dia bt...guna botol 3 muncung tu senang, ank2 pun suka buat sendiri..

No comments:

Post a Comment